Karbür Parmak Frezenin Amacına Uygun Kullanımı

Karbür Parmak Frezenin Amacına Uygun Kullanımı

Karbür parmak freze bıçağının bakımı

Karbür parmak freze bıçağının eksen hattı ya da iş parçasının kenar hattı eşitlendiğinde veya iş parçasının kenarına yaklaştığında ciddi bir durum ile karşılaşılabilir. Böyle bir ihtimal karşısında operatör hazırlıklı olmalı ve karbür frezenin tekrar çalışabilir bir ürün olması için gereken bakımları yapmalıdır.

  1. Makine tezgahında kullanılabilecek freze bıçağı çapının uygun olduğundan emin olabilmek için makinenin güç ve sertlik derecesini kontrol ediniz.
  2. Fener mili üzerindeki freze çakısının ağırlığını minimize ederek, parmak freze bıçaklarının ekseni ve iş parçasının pozisyonuna göre gerçekleşen darbe yüklemesinin etkisi ayarlanmalıdır.
  3. İşlem için uygun freze çakısının seçilirken doğru kesici diş aralığı bulmak önemlidir. Böylece kesim sırasında bıçak sırasının birbirine karışması ya da aynı zamanda titreşimden dolayı ürünün imalatında çok fazla olumsuz olmadığı garanti altına alınır. Diğer yandan üzerinde çalışılan dar ürünlerde ya da frezeleme sırasında oluşan freze oyuklarında yeterli miktarda bıçak olduğundan ve parmak frezenin iş parçasına geçtiğinden emin olmak gerekir.
  4. Her bir bıçağın doğru kesim etkisini oluşturduğu temin edilerek, talaş kalınlığı yeterli olduğu ve takım aşınmasının en az seviyede gerçekleşmesi sağlanmalıdır. İleri köşe yuvası pürüzsüz kesim etkisi elde etmek ve bu sırada en az gücü harcamak için kullanılabilir.
  5. Freze çakısının çapı iş parçasının genişliğine uygun olmalıdır.
  6. Ana açı doğru seçilmelidir.
  7. Freze çakısı doğru şekilde yerleştirilmelidir.
  8. İşlem sırasında eğer gerekliyse kesim sıvısı kullanılmalıdır.
  9. Takım bakımı takip edilmeli ve bakım kurallarına uyulmalıdır. Ayrıca takımın aşınması gözlenmelidir. Karbür parmak freze bıçaklarına düzenli bakım yapılması takımın kullanım ömrünü uzattığı gibi iş verimliliğini de arttırır.

Karbür freze çakısı seçimi

Paslanmaz çeliği frezeye ek olarak dikey freze bıçağı, karbür parmak freze çakısı kesicilerin imalatında kullanılan materyallerdir. Geriye kalan her çeşit freze bıçağı çeşidinin imalatında yüksek hız çeliği (HSS) de adapte edilebilir. Özellikle yüksek tungsten, molibden ve vanadyum üzerinde HSS’nin iyi bir etkisi vardır. Takımın kullanım ömrü W18Cr4V’den bir veya iki katı kadar olabilir. Paslanmaz çelik freze imalatı için kullanılan sert alaşım kalite çeşitleri arasında YG8, YW2, 813, 798, YS2T, YS30, YS25 gibi çeşitler sayılabilir.

Sprey soğutma metodunun etkisi en belirgin şekilde meydandadır. Bu etki sayesinde freze çakısının kullanım ömrü iki katına kadar çıkabilir. Eğer normal yüzde 10 oranında emülsiyon soğutucu kullanıldığında, kesim sıvısının akışıyla soğutmanın tamamıyla gerçekleştiği garanti edilebilir. Karbür freze çakısı paslanmaz çeliği frezelerken, Vc = 70 ~ 150 m/dk, Vf = 37,5 ~ 150 mm/dk olur ve alaşım plaka adetine, farklı materyallere göre ayarlanması gerekir.

Karbür Freze kategorisi

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık