Hangi Karbür Freze Tercih Edilmelidir? Teknik inceleme

Hangi Karbür Freze Tercih Edilmelidir? Teknik inceleme

Karbür Freze kategorisi

Karbür freze nasıl kullanılır sorusunu cevaplarken karbür frezenin yapısını iyi tanımak gerekir. Böylece karbür freze kullanımı sırasında daha verimli sonuçlar almak mümkün olacaktır.

Parmak freze çakısının yapısal parametreleri arasında çap, ağız sayısı, Diş tipi, helis açısı ve diş kanalının yapısı bulunur. Şimdi bu parametreleri tek tek ele alalım:

  1. Çap: Çap, şaftın kuvvetinin ne kadar yüksek olduğunu belirler. Şaft kesici dişlerin ısısını aktararak takım ömrünü uzatır. Aynı karbür parmak freze kullanımı koşulları altında şaft kalınlığı artınca kesme gücü de artacaktır.
  2. Diş tipi: Kaba dişler ve ince dişler olarak ikiye ayırabiliriz. Diş sayısı azaldıkça kaba, çoğaldıkça ince dişlerden bahsedebiliriz. Kaba dişli freze çakısında takımın mukavemeti yüksektir. Talaş boşluğu geniştir ve daha çok talaşı tahliye eder ve daha sık aşındırır. Fakat ince dişli freze çakıları daha daha istikrarlıdır, kaba taşlamadan daha fazlasını yapar ve ağız sayısının çok olması ile özellikle finish operasyonlarında daha iyi işleme yapar. Karbür parmak freze kullanımı öncesinde işleme göre doğru diş takımına sahip takıma dikkat etmek gerekir.
  3. Helis Açısı: Helis açısı arttığında iş parçasının yüzey kalitesi gelişebilir. Titreşim azalır. Çalışma açısının artması ve yanal açının yarıçapının artması talaş kaldırmayı kolaylaştırır. Fakat daha çok eksen gücü uygulanmasına neden olur.
  4. Diş Kanalının Yapısı: Yeterli güç; yeterli talaş boşluğu; yeterli sayıda yeniden keskinleştirme… bunların üçü de diş kanalının yapısıyla şekillenir. Karbür parmak freze kullanımı için materyallere göre değerlendirme yaparken diş kanalının yapısını kalkan talaşın tahliyesi ve takımın verimli çalışması açısından özenle seçmek gerekir.

Karbür Freze için Hammadde türleri ve açıklamaları?

Yaygın olarak kullanılan karbür freze takımları Hammadde skalası:

YG alaşımı: Ana kullanım alanı dökme demir, demir içermeyen metaller ve metalik olmayan materyallerin işlenmesidir. Kobalt içeriğindeki YG3X, YG6X gibi ince tanecikli semente karbürler haricinde tanecik boyutu ile daha sert olur ve aşınma direci kazanır. Bazı özel sert dökme demir çeşitleri, ostenitik paslanmaz çelik, ısı dirençli alaşımlar, titanyum, sert bronz ve aşınma dirençli izolasyon maddelerinin işlenmesinde daha çok uygulama alanı bulur.

YT alaşımı: Üstün özellikleri arasında yüksek sertlik, iyi ısı direnci, yüksek ısılardaki sertliği ve YG alaşımından daha yoğun gücü ve yüksek oksitlenme direnci yer alır. Bu nedenle yüksek ısı ve aşınma direnci olan kesici yüzey arandığında, TiC içeriği daha yüksek aşamalarda seçilmelidir. YT alaşımı çelik ve plastik materyalleri işlemeye elverişlidir. Fakat titanyum alaşımlar ve silikon aluminyum alaşımları işlemek için uygun değildir.

YW alaşımı: YG ve YT alaşımlar giriş işlevini yerine getirmekte iyidir. Karbür parmak freze kullanımı esnasında YW alaşımı ise çelik işlemede iyidir. Fakat aynı zamanda dökme demir ve içeriğine kobalt eklenenler gibi demir içermeyen metallerin işlenmesinde de kullanılabilir. YW alaşımının yoğunluğu çok yüksek olabilir ve kaba işleme işlerinin çoğu türünde ve karmaşık makine işleme datalarının aralıklı kesimlerinde kullanılabilir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık